Veliko spremanje duše

Rosenthal Porcelain Luncheon Set

Rosenthal Porcelain Luncheon Set

Moram da priznam, ja sam organizovana.

Veliko spremanje zovem racija. Racije su u mom domu česte i smatram ih neophodnim da dom bude dom. Ne kažem da je lako rešiti se stvari, jer, da bismo znali dokle smo stigli, moramo znati odakle smo krenuli, a stvari nam u tome pomažu.

Teško je, jer vi znate šta želite, ali ipak činite ono što se od vas očekuje. Čuvate ih.

Ispričaću vam priču. Bila jednom jedna devojčica. Živela je sa bakom, predratnom profesorkom, pedantnom i zastrašujućom i roditeljima, strogim, ali ograničenog uticaja. Imala je i sestru, mlađu, sapatnicu i saveznika. Budući da su maniri od presudnog značaja za budućnost svake mlade dame, prva bakina lekcija bila je da se za stolom sedi pravih leđa i priljubljenih laktova. Glavni pedagoški resurs bio je Rozental servis – po jedan veliki, tvrdi tanjir ispod male miške. I dok su ih bockali cvetići, devojčice su razmišljale o tome koja li će se od njih dve prva udati i usrećiti porodičnim blagom. Dobila ga je starija i poslušnija, ali je Rozental ostao da kunja u požuteloj kutiji. S bodljikavim cveticima i dalje pod miškom, devojčica je sebi kupila nov Rozental, minimalistički, i koristila ga s ljubavlju i radošću svaki dan, sa smehom skupljajući krhotine kad bi njenoj deci dopao šaka…

Zašto se, dakle, tako teško odvajamo od stvari?

Razlog broj jedan. Rozental.

Koliko toga čuvate samo zato što je pripadalo vašoj babi ili ujni? Razumem, lepo je, vredno, a i voleli ste je, ali ima, valjda, boljih načina da je zapamtite.

Razlog broj dva. To je poklon.

Pa, ako je poklon, onda je zaista vaš i s njim možete da radite šta vi želite.

Razlog broj tri. Možda će mi zatrebati.

A, čega se, izvinite, plašite? Kada će vam zatrebati, ako vam ne treba sada? Ovaj razlog ima i podrazlog: Nemam pojma šta je ovo, ali možda je nešto važno. Za žene neinženjere, ovo se odnosi na sve što se kupuje u gvožđari ili farbari. Budite spokojne, sigurno vam ne treba.

Razlog broj četiri: Bilo je tako skupo.

Jeste. I sad je gotovo. Čak i da ga prodate, ti vas sitni novci neće usrećiti. Poklonite, zaboravite, neka ide i napravi mesto za nešto novo i lepo.

Dom je imati samo ono što volite. I ništa van kontrole.

Ako vam je teško da se rešite viška i, napokon, organizujete svoj dom kako vi želite: office@denterijeri.com

1 thought on “Veliko spremanje duše

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s