Koliko traje trend?

Photo: Aesthetically Thinking

Svaki put kad renovirate, mislite, ovo je zauvek! Pre deset godina su moji zidovi bili divne, tople bordo boje, s prekrasnom bordurom koju sam kupila kod moje drugarice Marine (o njoj vise u jednom od narednih tekstova, jer kod nje je i dalje sve prekrasno). I zaista sam mislila da ću ih voleti zauvek…

Sada su divne, tople sive boje.

Nameštaj, međutim, nisam mnogo menjala. Dobre, klasične linije uvek su trend, a antikvitet uvek prava stvar u prostoru. Bezvremeni enterijeri postoje. Unesite plazmu u salon Marije Antoanete i tu ćete živeti dugo i srećno.

Ovo je, na primer, enterijer iz pedesetih:

Photo: Stan Koko Šanel

Photo: Stan Koko Šanel

Priznajem, stan žene koja je izmislila bezvremeno prilično je eksplicitan primer, ali evo još jednog koji je nastao u istoj dekadi kad i dizajn koji bih, uprkos raznobojnom optimizmu i nekoliko svetlih primera, najradije zaboravila, posebno u konfekcijskom izvođenju:

BLOG 13 MICHAEL TAYLOR

Photo: Michael Taylor

I ovde biste mogli odmah da se uselite, a ova spavaća soba postoji više od pola veka:

BLOG 13 NANCY LANCASTER

Photo: Nancy Lancaster

Bezvremeni enterijeri, blagosloveni njihovi autori bili, rađaju se i danas. To su oni u koje ulazite kao u sliku ili priču, prostori koji su, zapravo, hibrid slikarstva, vajarstva i primenjene umetnosti. Tkanina, a na tkanini ogledalo, vremešna Gospođa Stolica i njena sestra, nepretenciozni materijali…

BLOG 13 JOHN SALADINO 1

Photo: John Saladino

  Ili, ovako. Čisto, dečije iskreno, lično i ogoljeno. Kožni paravan i stolice iz tridesetih su istorija, sve drugo je sad. Ali, meki, svileni jastuci uz oštru ivicu, neobavezno i toplo, sve vas prosto  vuče unutra i ništa vam ne govori – ja sam, znate, ova epoha. Zaista verujem da će ovo trajati, bili zidovi bordo ili sivi.

BLOG 13 ROUGH LUXE

Photo: Rough Luxe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s