Soba s pogledom

Photo: Via Fresh Home

Photo: Via Fresh Home

Ako su oči prozor u dušu, onda je prozor Habl u vaš dom. Pranje zavesa kod mame pamtim po onom bahatom, stomatološkom bljesku koji bi me, zajedno sa užurbanim koracima i usplahirenim šuškanjem Eržikinih sukanja, glasnijim-nego-što-uhu-prija povicima i nervoznim pljuskanjem vode u lavoru, vrlo brzo isterao napolje. I, držala bih se podalje od tog blještavila i pometnje sve dok se u kuću ne bi vratio difuzni, mirisni mir, a plastične kukice i stoperi na svoje mesto.

A, onda je došla era ogoljenih prozora, ja se preobratila i počela iskreno da propovedam svetlo kao ključni uzus, dizajnerski i ambijentalni. Žmirkajući diskretno.

Dobro, u gradu je borba za svetlo teška i neizvesna i prozori bez zavesa su dobra strategija, ali pod uslovom da su komšije ili a) dovoljno daleko, ili  b) kratkovide. Pomaže, naravno i ako ste lično nezainteresovani ili ekstremno ekstrovernti.

Ima još nešto. Radijatori. Na ovim prostorima, najružniji izum kućni. I, sad, imate lep prozor, zaokružili i a) i b) i c), ali beli Dart Vejder vam i dalje čuči ispod prozora…

2:1 za zavese, ali, ne insistiram.

Jer, ide vizuelni momenat. Najteži. Postoje divni, prekrasni prozori koje je zločin sakriti. Evo,  ovaj, na primer:

Photo: Skona Hem

Ni radijator ne smeta.

Ali, ove prozore, iako nestvarno lepe, draperije čine još lepšim:

Pogledajte, međutim, ovaj stan. Prozori su lepi, komšije su daleko, ali, fale, brate, draperije! Ništa pretencizno, bele, punije, okačene visoko…

Photo: Alvhem Makler

Photo: Alvhem Makler

Ovde, pak,  ništa ne nedostaje, hvala lepo. Dovršeno sve i bez zavesa. A i ne dam ove bucmaste radijatore.

Photo: My Paradissi

Photo: My Paradissi

Umesto zaključka: Nije lako. Redovno se dvoumim, priznajem. Ali, onda odem kod moje drugarice GORICE kod koje žive jedne neopisivo nežne ružičaste draperije i još jedne, zelene, dramatično suzdržane. I sednem, lepo, nasuprot, pijuckam kaficu i mislim, SVAKI PUT, kome, zaboga, treba go prozor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s