Kad stignu mladunci

How-Old-Too-Old-Share-Bed-Mommy

Sanjam da pada kiša. Volim kišu. Pada meko, tiho, prigušeno. Kao u pamuk…Otvaram jedno oko. Dobri Sin, pedagoški ušuškan u sredini, blaženo piški uvis. Dobri Muž spava i briše lice jorganom.

Iako večno zahvalna za taj trenutak, borim se kao lav(ica) za nas dvoje pokislih. Razne strategije imam. Uspešne, manje uspešne i sasvim neuspešne. “Lara Kroft”, “Marta Stjuart”, “Mesalina”, “Najbolja drugarica” (radni naslov: “Reci mi, slobodno”),  “Mala Dekoraterka”… E, ta je dobra! Ostale su ionako za neki drugi blog.

Ja, sad, razumete, ne mogu da budem previše eksplicitna, ali najvažnije je raspoloženje, getting in the mood, takoreći. Slažem se, naravno, da je tu loptica milion i sve su, uglavnom, u vazduhu, ali mesto zbivanja je važnije nego što vam se čini. I nije, nažalost,  dovoljno da kupite svilenu posteljinu i zapalite sveće.

Šta je, dakle, najvažnije?

Gde spavaju mladunci? Kod vas? Divno. Vi sad idite i čitajte nešto drugo.

U svojoj sobi? Divno. Vi čitajte dalje.

Uzmimo, za početak, da smo svi romantični – manje ili više, otvoreno ili duboko u sebi, kompletno ili parcijalno – ali nije loše, za početak, da se odredi pravac u kom romantično evoluirate.

Ovako?

Photo: Hepok

Photo: Hepok

Ili, ovako?

Photo: Mantelassi

Photo: Mantelassi

Ja ću pod b).

Sad – boje!

Posle dosadnog, dosadnog uvoda o ganglionima u retini, the Edinbourg Sleep Center kaže sledeće: ako je sve što želite dubok, zdrav, okrepljujući san (čitaj: super vam je brak), zidove okrečite u plavo; ako, pak, želite dubok, zdrav, okrepljujući san, ali “posle”, karamela, topla bež i meka braon su boje za vas. Snickers ilustracija sledi:

Photo: Garrison Hullinger Interior Design

Photo: Garrison Hullinger Interior Design

Ne bih sad da protivrečim autoritetima (mada, volim), ali ako ste sebi lepi i privlačni među zidovima boje šljive, samo napred. I meni se ovo više sviđa! Rekviziti naročito.

Photo: Panda's House

Photo: Panda’s House

Onda, svetlo!

Uf, ovo je mnogo važno. Zapamtite zauvek, centralno svetlo u spavaćoj sobi služi samo za hitne slučajeve. Osim ako imate dimer. Dakle, difuzno, skriveno, lampe s abažurima, nežno i suptilno. Sveće, apsolutno. Ako, ponavljam, mladunci spavaju u svojoj sobi.

Photo: Archiexpo

Photo: Archiexpo

Photo: Coastal Living

Photo: Coastal Living

PHOTO MYDECO

3) Akcesoari

Dawn Michael je jedna fina dama, klinički seksolog, ali bitno je da se pre toga punih 12 godina bavila uređenjem enterijera. Ona preporučuje krznene jastuke i prostirke, čupave tkanine, crvene akcente…Suptilno, jel’ da? S druge strane, žena ima impresivan uzorak, ne bih ja to sasvim ignorisala:

Photo: Simone Alisa

Photo: Simone Alisa

Ali, ako biste, ipak, suptilnije…

Photo: Shelterness

Photo: Shelterness

Još samo dve stvari.

Korpa iz koje kipi veš za peglanje uz radijator, naherene, raskupusane hrpe knjiga, časopisa i papira, trenerka razvučenog tura na stolici, razgaženi brushalter na kukici na vratima….ako ste se prepoznali, a mladunci spavaju u svojoj sobi, slobodno ih vratite nazad. Mislim, ako ima mesta.

Druga stvar – tapacirani zidovi.

Photo: Heady Bed

Photo: Heady Bed

Nema potrebe? Pa, nisam sigurna. Stvar je, znate, dvosmerna. Naravno da zvuci iz spavaće sobe nisu nevažni, ali – a ovo se odnosi na sve velike majke grada Beograda – zar baš morate da čujete svaki kućni zvuk?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s