Sedam denterijerskih “da”

Pravila su dobra stvar. Sledite ih i bezbedni ste. I dosadni, uglavnom.

Postoje, ipak, isprobani recepti, koji vam ne daju da pogrešite, a opet, ostavljaju vam dovoljno prostora da budete hrabri, inspirativni, novi i drugačiji.

1. Zvezde

Kuća vam je kao scena u pozorištu; imate glavnu glumicu u raskošnom kostimu, s perjem u šeširu, što se važno šepuri i ne žmirka, iako su svi reflektori upereni u nju, uz, naravno, niz sporednih likova oko nje. Ako, dakle, imate ogroman prozor koji gleda na prekrasan vrt, kamin ili grandiozno stepenište, jasno je kome ide glavna uloga, ali kad vas izda arhitektura, dobar komad nameštaja, slika ili fotografija vaš su kandidat za Oskara.

Photo: Fresh Home

Photo: Fresh Home

Photo Via Pinterest

Photo Via Pinterest

2. Krečite posle

Kad se useljavate u stan, prvo okrečite, a onda unosite nameštaj, postavljate slike i kačite draperije, jel’da? Logika je savršeno jasna, ali pogrešna. Ono što je bila divna “univerzalna” bež dok je soba bila prazna, odjednom je ili rozikasta ili žućkasta kad stigne nova sofa. Ne bih, naravno, sad o podtonovima o kojima brinem ja, a ne vi, ali dok niste sigurni u druge boje u prostoriji, bolje je da sačekate s krečenjem. Velika je tema, pišite za detalje i verujte mi na reč. Ili, učite kod Kristie

3. Pustite stvari da dišu

Lakoća življenja meri se lakoćom kojom se krećete po kući. Ili, dakle, kupujte manje, ali kvalitetnije, ili razmislite treba li vam baš sve što imate…Možda ste baš najlepše zatrpali? Ne kažem da sve pobacate, ali i nameštaju treba kiseonik.

Photo Via Pinterest

Photo Via Pinterest

4. Kačite slike kako treba

U muzejima je centar slike na oko metar i po od poda. Ako vam je dobri muž dvometraš, podignite malo, kompromisno…U svakom slučaju, neka bude u visini očiju i ne dajte da vas zbuni visok plafon.

Photo: Daily Mail

Photo: Daily Mail

5. Tepih & Nameštaj

Ja volim tepihe. Pisala već. Klik. Kad, međutim, kupite tepih i srećno ga razmotate, gde idu noge od fotelje? Na ivicu? Na borduru? Gde može? Pa, tri su izbora. Prvo, “sve unutra”, što je najlepše i deluje najluksuznije, ali vodite računa da vam se i malo parketa vidi okolo. Drugo, “sve napolju”, kada prednje noge postavljate uz ivicu tepiha. Ovo je dobro rešenje za manji prostor, ali vodite računa da tepih ne bude premali, kao da ga je neko zaboravio kod vas. Treće rešenje je da samo prednje noge stavite na tepih, čime definišete prostor, ali ne previše strogo.

Photo: Madeline Weinrib Rugs

Photo: Madeline Weinrib Rugs

Photo: Madeline Weinrib Rugs

Photo: Madeline Weinrib Rugs

6. Lepota je u detaljima

Ukrasni jastuci po meri, meki i raskošni, nitne, lajsne, lampe ili intarzije ono su što vaš prostor čini posebnim, mada bi ih neki dobri i manje dobri muževi rado menjali za dobru plazmu i crnu kožu…

Photo: Bernhardt Furniture

Photo: Bernhardt Furniture

Photo Via Pinterest

Photo Via Pinterest

Photo Carolyn Chadwick

Photo Carolyn Chadwick

7. Budite hrabri

Ono što vaš prostor čini drugačijim jeste hrabrost da budete drugačiji.

Photo Via Pinterest

Photo Via Pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s