Vaspitanje u hodniku, ili kako zaustaviti Žutu Lalu

1759287324712050_kgNglhii_f

Da li ulaz u moju kuću izgleda ovako? Ne. Zašto?

Evo zašto!

Dobri Sin otvara vrata svojim ključem, kaže “dobar dan” dovoljno glasno da se čuje i dovoljno tiho da ne uznemiri, jaknu ostavlja na čiviluku, a ranac u svojoj sobi. Žuta Lala zvoni neumorno, obično u ritmu, upada kao tornado, čupava i raspričana, jednu cipelu drugom guli s noge i obe ostavlja tamo gde ih se otarasila, ranac s vrata baca na pod,  jaknu na nedužnu mermernu glavu na komodi i, oslobođena svih stega, leti niz hodnik u svoju sobu, gde odabere šta ima i brzo se vraća u dnevnu, dok joj sve kipi iz naručja…

Ima sad, tu, raznih strategija, vaspitanje je, verovatno, najbolja, ali za roditelje poput mene, s poražavajućih 50 odsto uspeha, predlažem sledeće:

Pod A. Organizovan ulaz, nešto što će – moje je da kažem, MOŽDA – usporiti brbljivi, neukrotivi tajfun s početka priče. Najbolje je, dakle, da imate klupicu opkoljenu policama, korpicama i kukicama. Ako sedne, tu ostaju i cipele, ranac i jakna, ali organizovano!

organizing-rooms-hallway

Ako još može i da se ogleda, šanse vam rastu!

LargeMirror

Pod B. Iskrenost je najvažnija. Zaboravite arhaičan koncept svaka-stvar-na-svoje-mesto. Pošteno priznajte da vaše dete ne zna red i da igračke, knjige, tableti, gumice, šnalice i stikeri žive (i razmnožavaju se) u dnevnoj sobi. Potom smireno rešavajte problem hitnih intervencija, odnosno, prostora za odlaganje:

Globalno, uz pomoć arhitekte:

Fabulous-Living-Room-Design-at-Oberen-Berg-House-Nearby-Staircase-with-Hidden-Storage-and-Brown-Leather-ArcmchairIli, lokalno, sami:

KORPE DNEVNA SOBA

Za opširniju strategiju, idite na Contact. Ili kod porodičnog psihologa.

Sa srećom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s