Šta ja više ne bih…

Frizura, cipele, dečko…nekad voliš godinama, nekad se pitaš šta ti je to trebalo. Isto je s enterijerima. Šta, recimo, spada u kategoriju šta-mi-je-to-trebalo:

1.Edison retro sijalice

Sijalice žive u abažurima. Tačka.

2. Shabby chic u Beogradu

Ljupko, ne kažem. Ali, ovo je Beograd, plafoni su dva i sedamdeset, zidovi od gips kartona, ispod prozora vam sigurno nisu polja lavande, na podu nije travertin, nego parket ili laminat, te prihvatam stočić, natkasnicu, stoličicu, poneki detalj, možda i taj duh u nagoveštaju, ali čitavu trpezariju s “pohabanim” nogarima i “oljuštene” plakare duž zida od pet metara, a sve u Bloku 63….Znači, doviđenja.

3. Kravlja koža na podu

Jeste, i meni je bilo lepo. Zbogom.

4. Belo, belo i još malo belog

Beli enterijeri su divni, sedativni, elegantni, a skandinavski uticaji već dugo tu, kultivisali prostor, dali nam vazduha, ali nekako osećam da su se ljudi uželeli boja…Ne mislim, i svakako ne savetujem, da sad krenete stopama Matiza i Van Goga, ali očekujem malo topline – meku, nežnu bež, baršunastiju sivu, ili boju senfa (i, molim vas, pogledajte u teglicu pre nego što odete i kupite žutu fotelju!). Lepo je živeti u belom, zato i ne mislim da će se stvari promeniti preko noći, ali tekstura će biti značajnija od boje, te tapeti caruju i dalje…

5. Otvoreni plan

Valjda sam milion puta čula priču o (uglavnom) mami zatvorenoj u kuhinji i gostima koji se ludo provode s druge strane vrata, što je glavni argument u prilog otvorenog plana…Ne bih sad o tome da je mama koja kuva ionako izbezumljena u kuhinji, s tim što sad ima i publiku. Ne znam… Moja mama je sedela s gostima, za krcatom trpezom, a njena kuhinja je imala vrata…O drugim nepopularnim zidovima da i ne govorimo – između spavaće i dnevne sobe, između spavaće sobe i kupatila…Dakle, pre nego što se dohvatite malja zarad svog tog grdnog svetla i kontinuiteta u tradicionalnih šezdesetak beogradskih kvadrata, zapitajte se, na primer, kamo privatnost ili gde ćemo sliku da okačimo?

Mogla bih ja još, o b(lj)akru, mesingu, industrijskom stilu, recikliranom drvetu i retro nameštaju van konteksta, ali pouzdano znam da su neki tek kupili, pa da im ne kvarim…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s